nieuwsbrief nkoaranga watoto januari-juni 2017

Nieuwsbrief Nkoaranga Watoto Januari- Juni 2017

 

1.    Introductie

 

U ontving geen nieuwsbrief einde maart 2017, mijn excuses daarvoor.  Het jaarrapport 2016 schrijven was immers dit voorjaar een bijzondere onderneming.  Data verzamelen van alle afdelingen, berekeningen maken en wat statistiek creëren.  Deze die me goed kennen, weten dat de combinatie van statistiek en wiskunde niet echt mijn sterkste kant is.  Maar goed, na wat maanden van rondslingerende datasheets op en rond mijn bureau is het jaarrapport 2016 ondertussen af en zou u dit hebben mogen ontvangen.

 

Ik hoop dat u met interesse hebt kunnen lezen wat er zich in 2016 allemaal afspeelde in het ziekenhuis.  Indien u vragen of suggesties hebt horen wij deze zeer graag.

In deze nieuwsbrief geven we u graag een overzicht van de eerste zes maanden in 2017.

 

Veel Leesplezier!

Tanya Van Braekel

 

2.    De Veranderingen

 

Zoals velen onder jullie misschien reeds hebben gelezen in het jaarverslag, blijft het ziekenhuis groeien en zijn diensten verder verbeteren en uitbreiden.

De wekelijkse en maandelijkse meetings gaan verder en volgende punten werden besproken:

  1. OPRAS (Open Personal Appraisal System) zal worden ingevoerd. Dit is een systeem dat toelaat om correcte evaluaties te maken van het werk verricht door de werknemer.  Doelen worden opgezet door de werknemer halfjaarlijks/jaarlijks en vervolgens worden deze doelen tussen de contactpersoon en de werknemer halfjaarlijks herbekeken en geëvalueerd.  Dit is echter een open systeem wat inhoudt dat ook de werknemer het ziekenhuis kan beoordelen door aan te geven welke belemmeringen er waren op beleidsniveau om een bepaalde doelstelling te halen.  De uiteindelijke bedoeling is om dit systeem ook te gebruiken bij het bepalen van promoties of wanneer een ontslag zich zou aandienen.
  2. Het tekort aan verpleegkundigen. Ook in de laatste nieuwsbrief een ‘hot topic’ waar we toen ook meteen het ‘adopt a nurse programma’ voorstelden. Hoewel we nog steeds met een ernstig tekort kampen, hebben we sinds januari 2017 al heel wat verpleegkundigen kunnen aanwerven. In februari 2017 werden 2 ‘certificate’ verpleegkundigen aangenomen en één ‘diploma’verpleegkundige. In April 2017 volgden nog twee ‘certificate’ verpleegkundigen en in juli 2017 werd nog een extra ‘diploma’ verpleegkundige aangeworven.  Daarmee staat het team verpleging al sterker en worden ze ook klaargestoomd om de dienst pediatrie ook mee volledig in hun takenpakket over te nemen.  Bedankt aan iedereen die dit mogelijk maakt!
  3. Het ‘PPP’ , public private partnership, is nog altijd een zeer teer onderwerp. Dit contract tussen de overheid en private zorginstellingen zou ervoor moeten zorgen dat gratis zorg die het ziekenhuis moet voorzien voor zwangeren, 60 + ers en kinderen onder vijf jaar, terugbetaald wordt door de overheid.  Momenteel gebeurt dit helemaal niet waardoor het ziekenhuis enkel gratis zorg kan voorzien voor zwangere vrouwen.
  4. Een belangrijke update- ALLE NETTO SALARISSEN WERDEN OP TIJD BETAALD AAN IEDERE WERKNEMER EINDE JUNI. Dit wil zeggen dat we voor de eerste maal in jaren er terug in slagen om de salarissen op tijd te betalen.  Een enorme motivator voor iedereen! En we zijn er fier op, want dit geeft ruimte om projecten terug op te starten! Met het aanbetalen van taks zijn we nog steeds iets achter, maar ook daaraan wordt hard gewerkt. De grote uitdaging zal zijn om al deze salarissen nu ‘on time’ te blijven betalen.
  5. Schulden aan NSSF (National Health Insurance Fund)- deze schulden waren immens. Maar indien alles loopt zoals gepland zullen we tegen het einde van augustus/september alle achterstallige gelden betaald hebben.
  6. De start van NHIF (National Health Insurance Fund). We bekijken momenteel de mogelijkheid om alle onze medewerkers een ‘health insurance’ te geven om op die manier de toegang tot gezondheidszorg voor hen en hun familie te vergemakkelijken. Weinig bedrijven doen ons dit na hier in Tanzania!

 

3.    Bouwen en verbouwen

 

Vele renovaties, groot en klein, vonden plaats gedurende de laatste zes maanden. In januari werd gestart met de renovatie van de vloer van de mannenafdeling. Deze was mogelijk met het budget dat het ziekenhuis verkreeg door de verkoop van de gedoneerde container van Diako ziekenhuis.

 

Met fondsen verkregen van Diako ziekenhuis konden ook de toiletten/wasplaatsen in de mannen-, vrouwen – en kinderafdeling de nodige reparaties ondergaan.

 

Ook in januari- de verbouwingen aan de fysiotherapie. Deze afdeling ging reeds open mid oktober 2016 met de fondsen verkregen via Wereldmissiehulp.  Ondertussen heeft onze fysiotherapeut heel wat vaste klanten, van jong naar oud… met verschillende klachten.

Met diezelfde fondsen werden ook verbouwingen doorgevoerd. Een weg werd aangelegd om ook mensen met rolstoel toegang te verlenen.  Een houten rek werd lokaal vervaard en ook ‘een frame’ om tussen te wandelen staat mooi recht.  Matten werden aangekocht en een ‘bike’ is besteld.  De fysiotherapie is in volle expansie!

 

Het is belangrijk om aan de ingang een warme en welkome indruk achter te laten en te geven. Vandaar werd ook met fondsen van Diako de inkomspoort en beide muren opnieuw geschilderd met duidelijke bezoekuren erop.

 

We dienen niet enkel zorg te dragen voor onze patiënten, maar ook voor hun familie en bezoekers.  Daarom besloot het ziekenhuis om een overdekte ‘waiting area’ te bouwen.  Op die manier kunnen bezoekers overdekt en afgeschermd van regen en wind wachten tot het tijdstip waarop ze hun familieleden/vrienden kunnen bezoeken.

 

In juni zijn we dan begonnen met een grote renovatie van de mannenafdeling.  Met een dak dat op instorten stond, schimmel tegen de muren enzo. was deze renovatie hoognodig.  Met het bedrag ingezameld via Aros en via de Koning Boudewijnstichting werd het ganse dak vernieuwd, dakgoten werden geplaatst en de hele afdeling kreeg een nieuw kleurtje.  Als voorbereiding op het ‘solar project’ werd ook de elektriciteit helemaal vernieuwd.

Ondertussen zijn de studenten van Humasol vzw. reeds aangekomen en ligt de planning van de volledige zonnepanelen installatie vast.  Er zal licht voorzien worden voor mannen-, vrouwen- en kinderafdeling langs de zonnepanelen, voornamelijk voor gebruik  ’ s nachts.  Dit om de veiligheid voor het personeel te verhogen en kwaliteitsvolle zorg te kunnen aanbieden aan onze patiënten.

Verder vonden nog enkele kleine renovaties plaats.  Zoals vb. enkele nieuwe kasten in de apotheek om alle medicatie mooi op te kunnen stockeren.  Sinds de hulp van Nkoaranga Watoto vzw. met een maandelijkse bijdrage voor de aankoop van medicatie is er immers geen ‘stock out’ meer.  Ook slaagt de apotheek erin om ‘emergency medicine’ voornamelijk gebruikt op materniteit, bij traumapatiënten en bij onze jonge soms zeer zieke patiëntjes  voldoende aan te kopen zodat elke afdeling zijn eigen kleine stock heeft en ook de nacht kan doorkomen als de apotheek gesloten is.

 

4.    Bezoekers

Zoals gewoonlijk mochten we wederom heel wat bezoekers verwelkomen in het ziekenhuis. In januari hadden we onze partners uit Milwaukee (USA) en uit Flensburg (Duitsland) op bezoek.  Plannen werden besproken en partnerships werden verder vastgelegd. Nieuwe projecten kregen vorm.

In februari kregen we naar jaarlijkse gewoonte ook Feuerkinderteam (Duitsland) langs in het ziekenhuis.  Wederom werden heel wat kinderen met zware orthopedische problemen geholpen via operaties onder de deskundige leiding van pediatrisch orthopaedist, Dr. Schraml, en haar team.  Geweldig nieuws want Dr. Schraml en haar team komen ipv. tweemaal, driemaal langs dit jaar.  Dit geweldige initiatief helpt zeer veel kinderen in deze regio in samenwerking met het Nkoaranga Ziekenhuis, Usa-river Rehabilitation centre en ‘Miracle feet’ programma en al hun lokale en internationale medewerkers die allen graag een tandje bijsteken om de zorg voor kinderen te verbeteren.

 

Om u een idee te geven- in februari werden op 10 dagen:

56 paediatrische orthopaedische operaties uitgevoerd en 184 jonge patiëntjes ambulant verzorgd. Dit alles met de hulp van onze lokale artsen, verpleging en fysiotherapeut.

Een masaai vrouw geeft toelating om haar kind te laten opereren – Grace, verpleegkundige registreert alles en maakt moeder en kind klaar voor opname in het Nkoaranga ziekenhuis (foto Dr. Giering)

Ook Sign Fracture Care chirurgen kwamen enkele dagen naar Nkoaranga om hun programma te evalueren.  Dankzij de speciaal ontworpen orthopedisch materiaal kan Dr. Kiwesa, onze orthopaedisch chirurg, ook zelf de bevolking blijven helpen in ‘trauma care’ en de bijhorende orthopedie consulten en ingrepen.

 

5.    Studenten

 

Onze studenten zetten hun schooljaar goed verder.  Allen behaalden opnieuw goede resultaten bij de laatste examens en sommige naderen het einde van hun studies.

 

Zo zal het ziekenhuis einde augustus Praygod (diploma in radiologie) terug verwelkomen.  Hij zal zijn studies dan beëindigen en net op tijd terug in het ziekenhuis zijn om het nieuwe X-ray apparaat te kunnen besturen.  Hij zal ook instaan om de ganse afdeling radiologie een nieuwe boost te geven door services aan te bieden elke dag van maandag- vrijdag en met een on-call systeem gedurende het weekend.

 

Ook Emmanuel (bachelor in geneeskunde) zal vanaf oktober terug werken in Nkoaranga.  Momenteel doet hij zijn laatste internship in obstetrie in een nabijgelegen universitair ziekenhuis.  Hij zal het team artsen komen vervoegen.

 

In juli had ik het genoegen om twee van onze studenten tijdens een visite in Dar es Salaam te ontmoeten op hun universiteitscampus of op stage.  Een leuke ervaring en geweldig om te zien hoe zij gemotiveerd hun studies aanpakken en ook tijdens hun vakantiedagen hun kennis reeds komen delen in het Nkoaranga ziekenhuis.

 

6.    verdere nieuwtjes en uitdagingen

 

U ziet het, we blijven doorgaan.  We proberen zoveel mogelijk te werken aan onze ‘challenges’ en te focussen op de vele projecten die op til staan.  Zo zullen fondsen gezocht worden voor een renovatie van de materniteit en de vrouwenafdeling, aangezien ook deze daken op instorten staan.  Het ziekenhuis zelf gaat samen met een reeds verkregen fonds en eigen contributie de medical records room verbouwen zodat ook de patiënten files op een ordelijke manier kunnen worden bijgehouden.

 

Met het programma van Feuerkinderteam zal onze pediatrie binnenkort wederom vol liggen en dit ook nog een maal in oktober.  Wij hopen echter om de pediatrie zelf ook in tussentijd veel vaker terug te kunnen gebruiken en zijn er ook van overtuigd dat het ziekenhuis nu de capaciteit heeft om dit te doen.

Om een budget van een ondersteunend programma te kunnen berekenen zijn we echter nog op zoek naar een professional met kennis in de gezondheidseconomie die ons zou kunnen helpen bij het uitwerken van structureel onderbouwend pediatrisch programma.

Indien u artsen en/of verpleegkundigen kent met kennis in pediatrie die graag ook eens willen brainstormen hierover horen we dit zeer graag. Gelieve een mailtje te sturen naar tanyavanbraekel@hotmail.com

 

Wij blijven werken aan kwaliteitsvolle toegankelijke gezondheidszorg!

“In my opinion, our health care system has failed when a doctor fails to treat an illness that is treatable.” (Kevin Alan Lee)

 

Bedankt voor uw blijvende interesse en steun!

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *